Om de zes maanden naar de tandarts te gaan is niet persé iets om naar uit te kijken, maar het is belangrijk je hier aan te houden. Het overslaan van tandheelkundige controles brengen risico’s met zich mee. Op lange termijn moet er zo veel aan je gebit gebeuren dat de kosten alleen maar stijgen. Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom je regelmatig naar de tandarts moet gaan:

Opsporing van mondkanker

Mondkanker is een zeer ernstige ziekte, die zich op verschillende manieren manifesteert. Zonder de eerste tekenen van mondkamer te kennen, wordt dit vaak niet op tijd gediagnosticeerd. De ziekte kan snel evolueren en levensbedreigend worden. Mondkanker in een vroeg stadium is vaak gemakkelijk te behandelen.

Plaquette, tandsteen, en gaatjes

Zelfs met de meest ijverige dagelijkse flossers zijn er nog steeds gemiste plekjes te vinden, waar het tandplak zich ophoopt. Opgehoopt tandplak is moeilijk te verwijderen en vormt uiteindelijk tandsteen. Tandsteen is alleen met professionele hulp door bijvoorbeeld tandarts Crooswijk te verwijderen.

Periodieke tandreinigingen voorkomt er gaatjes in de tanden ontstaan. Je merkt vaak pas dat je een gaatje hebt, als je pijn krijgt doordat de tand bijvoorbeeld is afgebroken. Als de schade eenmaal is aangericht, moet je teruggaan naar de tandarts om de gaatjes en andere tandproblemen op te laten vullen en te verhelpen.

Een afspraak bij de mondhygiënist is betaalbaarder dan het krijgen van een vulling, dus als je krap bij kas zit moet je ervoor zorgen dat je de reiniging niet mist.

Tandvleesaandoeningen

Plak- en tandsteenophopingen veroorzaken niet alleen tandbederf, maar tasten ook het tandvleesweefsel in de mond aan. Wanneer tandsteenvorming een infectie veroorzaakt die met het tandvlees verbonden is trekt het tandvlees zich terug. Deze infectie staat bekend als gingivitis, wat een tandvleesaandoening is. Naast zwellingen, bloedingen of pijn in de mond, kan er botafbraak plaats vinden. Uiteindelijk zou tand uitval kunnen voorkomen.