Stress is een vorm van langdurige spanning die invloed kan hebben op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Geestelijk uit stress zich in de vorm van vermoeidheid, boosheid of paniekaanvallen. Lichamelijk is de chronische spanning te voelen in bijvoorbeeld het samenspannen van de nek en hartkloppingen. Een andere veel voorkomende lichamelijk klacht is tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Gnathologie, of kaakgewrichtsbehandelingen, kunnen helpen om bruxisme tegen te gaan. De behandeling wordt bij verschillende tandartsen aangeboden, waaronder Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. Thuisbehandeling is ook mogelijk. Lees hier de tips die je kunnen helpen tegen een gespannen kaak.

  1. Ontspanningsoefeningen

Omdat tandenknarsen vaak tijdens het slapen gebeurt is het aan te raden om s’ avonds ontspanningsoefeningen te doen. Druk je tong tegen de voorkant van je gehemelte en doe je mond langzaam open en dicht. Ook een ademhalingsoefening helpt: ga op je rug liggen met je handen op je buik en adem diep in en uit. Let hierbij op je ademhaling.

  1. Masseer je kaak

Een kaakmassage helpt net als ontspanningsoefeningen bij het ontspannen van je spieren. Maak draaiende bewegingen met je vingertoppen op je kaak en wangen. De massage vermindert naast de spierspanning ook de klachten van hoofdpijn.

  1. Bitje

Het dragen van een bitje ’s nachts helpt beschadiging van het gebit tegen te gaan. Je kunt een bitje bij je tandarts laten maken. Dit is echter geen oplossing van het probleem. Het is beter om het probleem bij de wortels aan te pakken.

  1. Sla roken en alcohol over

Alhoewel veel mensen alcohol en sigaretten een warme verwelkoming vinden tijdens stressvolle periodes, is het raadzaam deze middelen over te slaan. Het tandenknarsen wordt namelijk erger tijdens het slapen na het drinken van alcohol en roken. Ook neemt de spierspanning tijdens het drinken toe, terwijl deze niet gevoeld wordt. De volgende dag kan dit extra pijnlijke kaken als gevolg hebben.

  1. Achterhaal de oorzaak van stress

De meest effectieve oplossing voor bruxisme is het achterhalen van stress en hier bewust van te worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer op stressvolle momenten je gedachten op te schrijven en te voelen welke directe gevolgen deze spanning op je lichaam hebben. Bij het zien van de patronen wordt het ook eenvoudiger deze te doorbreken.