De kindertijd is een tijd vol avontuur, exploratie en groei. Deze jaren van ontdekking zijn echter ook de thuisbasis van het incidentele tandprobleem- een klim op het klimrek kan eindigen in een gebroken tand, of het ontbreken van een plekje tandplak kan resulteren in een gaatje.

Veel van de tandproblemen van een kind zijn dezelfde als die van volwassenen, maar de tanden van je kind ontwikkelen zich nog steeds, en ze zijn zachter en jonger dan hun permanente opvolgers. Onbehandelde tandheelkundige omstandigheden kunnen leiden tot een slechte en verkeerde ontwikkeling van de tanden, wat leidt tot ernstigere problemen als een kind opgroeit.

Inzicht in gemeenschappelijke pediatrische tandproblemen en waarom ze gebeuren, zal je helpen en je kind in staat stellen om ze te voorkomen. Hier volgt het meest voorkomende tandprobleem voor kinderen.

Tandbederf

Tandbederf is een van de meest voorkomende chronische kinderziekten. 20 procent van de kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar heeft ten minste één onbehandelde rotte of rottende tand, en 13 procent van de adolescenten heeft hetzelfde probleem. Een rottende tand wordt veroorzaakt door bepaalde soorten bacteriën die in de mond leven en gedijen. Een kleverige, filmachtige ophoping van bacteriën die tandplak wordt genoemd, hoopt zich voortdurend op op de tanden op. Als de tandplak wordt blootgesteld aan het juiste type voedsel, zal deze zuren produceren en het tandglazuur of de harde buitenkant van de tanden wegvreten. De kleverigheid van de tandplak houdt de zuren in constant contact met het oppervlak van de tand, waardoor de tand geleidelijk aan vergaat.

Koolhydraatrijk voedsel helpt de tandplak te groeien en daarmee de tanden weg te vreten. Voor kinderen zijn enkele van de meest voorkomende probleemvoedingsmiddelen snoep, koekjes, frisdrank en vruchtensap. Gekookt zetmeel zoals pasta, rijst, aardappelen en brood dragen ook bij aan de afzetting van tandplak. Een koolhydraatrijk dieet plus inconsistente poetsgewoonten kunnen leiden tot tandbederf.

Tandbederf voorkomen

Het goede nieuws is dat tandbederf een te voorkomen aandoening is. Goede poetstechnieken en regelmatige bezoeken aan een tandarts verminderen de kans op tandbederf bij een kind aanzienlijk. Laat je kind twee keer per dag poetsen met een goedgekeurde tandpasta met fluoride en zorg ervoor dat hij of zij flost voor het slapen gaan. Probeer de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen te beperken, vooral voor het slapengaan. Natuurlijk hoort hier ook nog de periodieke controle bij de tandarts bij. Ben je woonachtig in de regio Amsterdam? Dan raden we je aan om een afspraak te maken bij iSmile tandartspraktijk in Amsterdam.