Er zijn in Nederland relatief soepele wetten omtrent het gebruik van drugs en alcohol. Dat is fijn aangezien de praktijk heeft uitgewezen dat het zwaar bestraffen van drugsgebruik er zelden toe leidt dat minder mensen aan de drugs gaan. Daarom is het slimmer om te investeren in een zogenaamd harm reduction beleid. Dit is een beleid wat gericht is op het verminderen van de schade die ontstaat door het gebruik van drugs. Een groot onderdeel van zo’n beleid is het aanbieden van hulp voor mensen die kampen met een verslaving.

Hoe heftig is de verslaving?

Het is natuurlijk niet leuk om verslaafd te zijn. Er zijn erg veel verschillende middelen waaraan je verslaafd kunt zijn en daarom is het van belang dat je goed onderzoekt wat de verslaving waar jij last van hebt voor bijwerkingen heeft. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je verslaafd bent aan blowen. Dit is het gebruik van cannabisproducten zoals wiet of hasj. Als je hier aan verslaafd bent, is dit erg vervelend, maar gelukkig is deze verslaving minder hardnekkig dan een verslaving aan harddrugs of alcohol. Toch kan het ook bij een verslaving aan softdrugs erg lastig zijn om hier vanaf te komen. Als je hier last van hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je in te schrijven bij een afkickkliniek, maar er zijn ook nog een aantal stappen die je eerder kunt nemen.

Persoon Met Witte En Gouden Lippenstift

Zoek hulp

Mensen die willen afkicken wiet hebben verschillende mogelijkheden om dit te doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelfstandig af te kicken. Dit zal een erg lastig proces zijn, maar het getuigt van een hoop wilskracht als het je lukt om op eigen houtje af te kicken van een verslaving als deze. In een relatief groot deel van de gevallen lukt het de verslaafde zelfstandig om te stoppen met blowen. Toch is dit niet altijd het geval. Daarom kan het ook erg nuttig zijn om hulp te zoeken. Er zijn veel verschillende instanties die je kunnen helpen bij het inzetten van het proces om af te kicken. Ook kan het erg handig zijn om met een psycholoog te gaan praten. Dit is iemand die je goed kan helpen bij het mentale aspect van de verslaving. Het is bij de meeste verslaafden namelijk zo dat er een hoop psychische problemen zijn die deels de oorzaak zijn van het ontstaan van de verslaving.

Een afkickkliniek

Als het je zelfstandig niet wil lukken om af te kicken van de wiet of van andere middelen, is het misschien een goed idee om je in te schrijven bij een afkickkliniek. Dit is een instantie die bedoeld is om mensen te helpen met het afkicken van een verslaving. Het kan hierbij gaan om allerlei soorten verslavingen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die verslaafd zijn aan verdovende middelen als drugs en alcohol, maar er zijn ook vele andere verslavingen. Je kunt bijvoorbeeld ook verslaafd raken aan gokken of aan gamen en ook deze mensen kunnen geholpen worden door een afkickkliniek.