Iedereen is wel eens bang, iedereen is wel eens angstig. We hebben het dan over een tijdelijke emotie, die ontstaat als er gevaar dreigt. Dat bange gevoel is dus functioneel zou je kunnen zeggen, in ieder geval geen negatieve emotie. Het wordt anders als dit langere tijd aanhoudt en onnodig is. Dan is er sprake van een angst of zelfs van een angststoornis. Hulp bij angst is aan te raden, omdat je daarmee kunt voorkomen dat die angst je leven gaat beheersen.

Angst en klachten

Soms gaat angst gepaard met andere klachten. Duizeligheid, een verdoofd gevoel en tintelingen komen voor, net als kortademigheid en hartkloppingen. Als iemand die angstig is ook dit soort klachten heeft, kan de angst erger worden en overgaan in paniek. Er ontstaat bijvoorbeeld een extreme angst om dood te gaan, zonder dat daar aanleiding voor is. Het behoeft geen verdere uitleg dat hulp bij angst in dit geval noodzakelijk is.

Vrouwen én mannen

In Nederland heeft één op de vijf volwassenen wel eens last van angst. Bij vrouwen komen angststoornissen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen en jongeren kunnen angsten ontwikkelen. Angststoornissen kunnen behoorlijke invloed hebben op je dagelijkse en sociale leven, je werk en bij kinderen op schoolprestaties. Het is geen makkelijke stap om te praten over je angsten. Maar wat zou je een ander aanraden als diegene jou vertelt bepaalde angsten te hebben?

Hulp bij angst in het buitenland

Ook als je in het buitenland bent, kan je een angst ontwikkelen of kan de angst gaan opspelen waar je al langer last van hebt. Wij begrijpen goed dat je het liefst naar je eigen huisarts of een andere hulpverlener gaat. Maar wat nou als je langere tijd niet in Nederland bent maar wel behoefte hebt aan hulp bij angst? Ook in die situatie kan een psycholoog jou helpen. Door alle technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer online mogelijkheden voor een psycholoog op afstand.

Therapie als hulp bij angst

Een therapie die vaak als behandelvorm bij angsten wordt toegepast is cognitieve gedragstherapie. Waar medicijnen de symptomen bestrijden, gaat deze therapie naar de kern van de angst. Hierbij wordt deze dus bij de bron aangepakt. De oorzaak van een bepaalde angst zit immers meestal niet in een situatie of gebeurtenis, maar in interpretatie daarvan. Het gaat dus om denkpatronen die onnodig tot die angst leiden. Als deze in kaart zijn gebracht, is het mogelijk om door therapie de angsten langzaam te laten verminderen. Verblijf je langere tijd buiten Nederland? Ook via een online psychiater kan er al een begin worden gemaakt met het aanpakken van de oorzaken van jouw angst.