Naar de huisarts moeten we allemaal wel eens, maar het is fijn om te weten of je hier zelf nog kosten voor maakt. Een aantal dingen worden vergoed vanuit je basisverzekering, maar er zijn ook dingen waarvoor een eigen bijdrage wordt gevraagd, of het gaat vanuit je eigen risico. Maar hoe zit het nou precies met de huisarts?

Een bezoek aan de huisarts

Het bezoeken van een huisarts is via elke zorgverzekeraar gedekt. Zolang je de verplichte zorgverzekering hebt, hoef je deze kosten dus nooit zelf te betalen. Alles wat onder huisarts valt zoals naar het spreekuur gaan of op consult, wordt vergoed vanuit je basisverzekering.

Eigen risico

In Nederland heb je een verplicht eigen risico van €385 mits je deze niet hebt verhoogd bij het afsluiten van je verzekering. Als je naar de huisarts gaat en er zijn naast het consult extra onderzoeken nodig, valt dit onder je eigen risico.

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een bloedonderzoek, urineonderzoek, of de kosten van een röntgenfoto. Als je huisarts tijdens een consult bepaalde medicijnen voorschrijft, kun je deze daarna ophalen bij de apotheek. Veel medicijnen vallen ook onder het verplicht eigen risico. Heb je specifieke vragen over of het medicijn wat is voorgeschreven onder je eigen risico valt of vergoed wordt, dan kun je dit navragen bij je zorgverzekering.

Tarieven

Een vaste huisarts hebben kun je zien als een abonnement. Elk kwartaal betaal je een bijdrage om ingeschreven te staan bij de huisarts van jouw keuze. Dit noemen we inschrijvingstarief. Deze kosten worden rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar gestuurd en gaan van je basisverzekering af. Hier hoef je dus zelf niks extra voor te betalen.

Omdat het vergelijkbaar is met een soort abonnement, maakt het dus niet of je wel of niet een bezoek hebt gebracht aan je huisarts. Je kunt dit terugvinden als je inlogt op de site van je zorgverzekeraar. Daarnaast heb je ook nog huisartstarieven deze worden elk jaar vastgesteld door De Nederlandse Zorgautoriteit. Huisartsen hebben allemaal dezelfde tarieven, deze gaan ook direct naar je zorgverzekering en vallen onder je basisverzekering.

Een verwijzing

Het kan voorkomen dat je een verwijsbrief nodig hebt van de huisarts om ergens anders verdere behandeling of onderzoek te krijgen. Een verwijzing van de huisarts garandeert niet altijd dat u de behandeling vergoedt krijgt Voor bijvoorbeeld de tandarts heeft u geen verwijzing nodig, maar heeft u wel een aanvullende verzekering nodig. Bij twijfel is het raadzaam om altijd even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen.