Wil je mondkapjes bestellen, dan zie je dat je een groot aantal opties hebt. Het dragen van mondkapjes is in het openbaar vervoer in Nederland verplicht momenteel. Dit hoeven dan geen medische mondkapjes te zijn, maar zonder kom je er niet in. Niet medische mondkapjes kun je bestellen, of je kunt ze zelf maken. Deze mondkapjes zorgen er niet voor dat jij niet besmet wordt, maar ze zorgen ervoor dat je iemand anders niet kunt besmetten. Houdt iedereen zich aan deze regel, dan is de kans dat het virus zich verspreidt automatisch aanzienlijk kleiner. Hier lees je over de opties die je hebt als je mondkapjes wilt bestellen en vind je een stappenplan voor als je er zelf mee aan de slag wilt gaan.

Mondkapjes bestellen: dit zijn je opties

Ga je mondkapjes bestellen, dan heb je twee opties. Er worden stoffen mondkapjes aangeboden en deze kun je hergebruiken. Dat doe je door ze na elk gebruik in de was te doen. Hier zijn duidelijke instructies voor, dus lees deze goed door. Stoffen mondkapjes bestellen is een goed idee als je veel met het openbaar vervoer rijst. Schaf een x aantal aan en je hebt altijd een voorraad. De andere optie die je hebt is om te investeren in wegwerp mondkapjes. Deze gebruik je één keer en daarna doe je ze bij het restafval. Omdat je deze mondkapjes niet kunt hergebruiken, is dit een betere optie als je niet vaak het openbaar vervoer in stapt. Uiteraard is een combinatie van beide ook mogelijk.

Stappenplan mondkapjes zelf maken

Wil je geen mondkapjes bestellen, maar ben je handig met naald en draad, dan maak je ze net zo gemakkelijk zelf. Hier geeft de Rijksoverheid duidelijke instructies voor. Je kunt de mondkapjes die je zelf maakt ook wassen en opnieuw gebruiken. Het onderstaande stappenplan helpt je bij met maken van je eigen mondkapjes, zodat je geen mondkapjes hoeft te bestellen.

  1. Dit heb je nodig: naaimachine (of naald en draad), twee lapjes katoenen stof van 20 bij 27 centimeter en twee stukjes elastiek, 18 centimeter lang.
  2. Leg de lapjes stof netjes op elkaar.
  3. Vouw een zoom aan de lange kanten van ongeveer 0,5 centimeter.
  4. Naai de zoom dicht.
  5. Maak en grotere zoom langs de korte zijden, ongeveer 1,5 centimeter breed.
  6. Trek de elastiekjes door deze zoom en knoop ze vast.
  7. Probeer het masker uit. Zit deze netjes over je neus, mond en kin? Sluit de stof goed aan? Stel de elastiekjes eventueel bij.
  8. Trek het elastiek door de zoom totdat de knoop aan de binnenkant zit.
  9. Naai de elastiekjes vast.
  10. Was je mondkapjes op 60 graden en ze zijn klaar voor gebruik.

De beste mondkapjes voor jou

Of je nu mondkapjes gaat bestellen, mondkapjes kopen, of mondkapjes zelf maken, het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Kwaliteit is altijd belangrijk en het opvolgen van alle instructies over gebruik en zelf maken. De keuze zal afhangen van hoe vaak je het openbaar vervoer neemt en wat je eigen voorkeuren zijn. Met een goed mondkapje zorg je er samen voor dat Covid-19 zich in het openbaar vervoer niet verder kan verspreiden.