De kans is ongelofelijk groot dat je wel al eens iemand hebt horen vertellen over het principe van neuro linguïstisch programmeren. Dit zorgt ervoor dat dit begrijp je niet geheel onbekend voorkomt. Anderzijds is het zo dat heel wat mensen er zich toch niet bepaald bewust van zijn wat dit nu precies inhoudt, laat staan op welke manier zij er mogelijks beter van kunnen worden. Ben jij ook één van deze mensen? Dan kunnen we je eigenlijk alleen maar aanraden om je even te gaan verdiepen in de zeer interessante informatie hier op deze pagina.

1.) Neuro

We kunnen vaststellen dat de naam neuro linguïstisch programmeren eigenlijk uit drie verschillende onderdelen bestaat. Het eerste onderdeel luistert naar de naam ‘neuro’. Het betreft hier weinig verrassend het onderdeel dat betrekking heeft tot ons brein. Voor bijzonder veel mensen geldt tegenwoordig dat ze het gevoel hebben niet langer ‘in control’ te zijn voor wat hun emoties en gedachten betreft. Dat is in de praktijk niet zelden het gevolg van het feit dat er heel wat negatieve prikkels zijn ervaren die men niet langer het hoofd kan bieden. Bekijk het als volgt. Stel bijvoorbeeld dat iemand je honderd keer zegt dat je geen mooie stem hebt. De kans dat je dat na de honderdste keer gaat geloven is bijzonder groot, maar is het wel echt zo? Negatieve prikkels en ervaringen hoeven je leven niet te domineren en daar kan neuro linguïstisch programmeren je bij helpen.

2.) Linguïstisch

Het tweede onderdeel waarvan sprake is bij neuro linguïstisch programmeren heeft te maken met het onderdeel ‘linguïstisch’. Deze staat eigenlijk synoniem voor onze taal en dus bijgevolg ook voor de manier waarop we communiceren. Het voeren van onze communicatie doen we in eerste instantie met onszelf, maar uiteraard ook met derden. Heel veel mensen staan er in eerste instantie eigenlijk niet zoveel bij stil, maar door communicatie kan je verder geraken in het leven… of net niet. Hoe dan ook, door jezelf terug aan te leren hoe optimaal te communiceren zal je meteen kunnen ervaren dat dit een belangrijke meerwaarde met zich mee kan brengen. Dit wellicht niet alleen op de korte, maar mogelijks ook op de lange termijn. Hoe dan ook, ook de kracht en het potentieel van dit tweede onderdeel van neuro linguïstisch programmeren mag je beslist niet onderschatten!

3.) Programmeren

Het derde en laatste onderdeel van neuro linguïstisch programmeren is degene waar de meeste twijfel en verwarring over bestaat. Eigenlijk is de term programmeren verkeerd gekozen. In het verleden werd echter aangenomen dat mensen een soort van computers waren die door ze te programmeren op een bepaalde manier afgesteld konden worden. Ondertussen weten we wel beter. Dit gezegd hebbende betekent dit echter niet dat de term programmeren niet meer relevant is. We kunnen ook vandaag de dag namelijk nog steeds onze hersenen programmeren, meer bepaald door ze te leren hoe vooral de nadruk te leggen op de positieve ervaringen. Door dit terug te leren zal je kunnen vaststellen dat je de negatieve ervaringen en emoties veel efficiënter het hoofd kan bieden. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat neuro linguïstisch programmeren je in de praktijk een groot aantal interessante zaken kan bijbrengen. Het is dus zeker het ontdekken waard!