Tegenwoordig zie je ze steeds vaker voorbijkomen: voedingssupplementen. Iedereen gebruikt ze om verschillende redenen: afslanken, herstellen of als aanvulling op je maaltijd. Vooral veganisten, sporters, mensen met een gewenste zwangerschap of stress zijn situatie om voedingssupplementen te gebruiken. Ongeveer half Nederland gebruikt voedingssupplementen, vaak omdat bekende Nederlanders het ook doen of dat je zelf vanwege een eetstijl voedingsstoffen mist. Terwijl overmatig gebruik juist gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de mens, zowel lichaam als geest. Tussen 2012 en 2014 slikte ongeveer 42% van de Nederlanders supplementen, terwijl heel veel mensen ze niet nodig hebben.

Voedingssupplementen in elke vorm

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Voedingssupplementen bevatten vitamines en/of mineralen en kan je gebruiken als je een vitaminetekort hebt.

De meeste mensen hoeven geen voedingssupplementen te nemen, omdat ze al voldoende vitamines en minalaren binnenkrijgen door gevarieerd te eten. Alleen ‘risicogroepen’ hebben extra voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, jonge kinderen of ouderen gebruiken deze voedingssupplementen.

Het gebruik van voedingssupplementen is eigenlijk bedoeld om vitamines aan te vullen als je een vitaminetekort hebt. Maar voedingssupplementen kunnen ook gebruikt worden om de hersteltijd van de spieren te versnellen, want door de supplementen te nemen in een poedervorm kan het herstel van de spieren worden versneld. Voedingssupplementen in poedervorm zijn vooral eiwitshakes.

Misverstanden

Een groot misverstand dat er bestaat over voedingssupplementen is dat het maaltijdvervangers zijn. Dit is absoluut niet het geval. Voedingssupplementen zijn namelijk aanvullend op de maaltijd, bijvoorbeeld om het vitaminetekort uit je eten te herstellen. Als je voedingssupplementen als maaltijdvervangers gaat gebruiken, dan krijg je niet alle benodigde vitamines binnen die je bij een maaltijd wel binnen zal krijgen.

Voedingssupplementen worden genomen als het lichaam iets extra’s van een bepaalde stof nodig heeft. Maar als je normaal sport, gezond en gevarieerd eet, heb je geen voedingssupplementen nodig. Want dit betekent dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Waarschuwing voor gevaarlijke voedingssupplementen

Het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft een groot aantal voedingssupplementen onderzocht en heeft ontdekt dat in 60% van de voedingssupplementen verboden gevaarlijke stoffen bevatten. Gebruikers weten niet van deze stoffen af. Er kunnen risico’s ontstaan als mensen deze voedingssupplementen gaan gebruiken en niet weten of deze voedingssupplementen gevaarlijke stoffen bevatten. Dit is voornamelijk bij voedingssupplementen die gebruikt worden om af te slanken of om het libido te verhogen.

Als je sport en je gebruikt voedingssupplementen, is het raadzaam om uit te kijken naar voedingssupplementen waar eventueel doping in kan zitten. Het is raadzaam om middelen te gebruiken die op doping zijn getest. Voedingssupplementen met doping worden niet altijd bewust gebruikt, want het is mogelijk dat een sporter een vervuild voedingssupplement gebruikt waar doping in kan zitten.