Het kan voorkomen dat je betrokken bent geweest bij een ongeval en daarbij letselschade hebt gekregen. Je kunt dan een vergoeding krijgen, maar daar moet je wel wat voor doen. Samen met een advocaat zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om deze letselschade bedragen te kunnen innen. Wil jij meer weten over wat je moet doen bij letselschade? En hoe je letselschade bedragen kunt eisen? Lees dan deze blog!

Beoordelen of de tegenpartij aansprakelijk is

Het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden voordat je letselschade bedragen gaat berekenen, is beoordelen of de tegenpartij aansprakelijk is. Je kunt namelijk alleen een schadevergoeding krijgen wanneer dit het geval is. De andere partij moet dus het ongeval hebben veroorzaakt. Je kunt hierbij denken aan een fout die de ander heeft gemaakt in het verkeer, een bedrijfsongeval of zelfs een hondenbeet. Bij al deze situaties is de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Beoordeel dus voordat je verder gaat eerst of de tegenpartij ook echt de fout heeft gemaakt en vanuit daar kun je verder gaan naar het bepalen van letselschade bedragen.

Letselschade bedragen

Wanneer je hebt vastgesteld dat de tegenpartij het ongeval heeft veroorzaakt, dan kun je verder gaan naar de schadevergoeding. De letselschade bedragen die je als schadevergoeding terug kunt krijgen zijn voor iedereen anders. Er wordt namelijk gekeken naar een aantal verschillende posten. Zo kun je geld krijgen voor schade aan spullen, kleding en de auto bijvoorbeeld. Daarnaast vallen ook medische kosten, reiskosten, studievertraging, kosten voor activiteiten die je je niet meer kunt doen en huishoudelijke hulp onder deze schadeposten. Maak dus een duidelijk overzicht, met je advocaat, van alle schade die je hebt.

Smartengeld

Niet alle letselschade is natuurlijk materieel. Je kunt na een ongeval namelijk veel pijn en verdriet ervaren. Onder letselschade bedragen valt daarom ook smartengeld. Smartengeld is de vergoeding die je krijgt wanneer je na het ongeval nog veel pijn en verdriet ervaart en dus is het onderdeel van de letselschadevergoeding. De laatste taak die je dan nog rust is om samen met je advocaat en verzekeraar de tegenpartij officieel aansprakelijk te stellen.